СЛОВО — Данашња зачала - Daily Bible reading - Ежедневные Евангельские чтения
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

СЛОВО — Данашња зачала - Daily Bible reading - Ежедневные Евангельские чтения

Форум Православних Хришћана намењен искључиво текстовима из Светог Писма који се читају на богослужењима

PrijemPrijem  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  
Oktobar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
KalendarKalendar
МОЛИТВА ПРЕ ЧИТАЊА СВЕТОГ ПИСМА
Узасјај у срцима нашим, Човекољупче Господе, Твог богопознања нетрулежну светлост, и мисаоне наше отвори очи за разумевање јеванђелске проповеди Твоје, уметни у нас и страх блажених заповести Твојих, да бисмо, сатрвши све похоте телесне, духовно поживели, и благоугађајући Теби све мислили и чинили. Јер си Ти просвећење душа и тела наших, Христе Боже, и Теби славу узносимо, са Беспочетним Твојим Оцем и Свесветим, и Благим, и Животворним Твојим Духом, сада, и увек, и у векове векова. Амин.
Уторак пете седмице Великог Поста Andrei11
Уторак пете седмице Великог Поста Panagi10
MОЛИТВА ПОСЛЕ ЧИТАЊА СВЕТОГ ПИСМА
Слава Теби, Царе и Господе, Сине Бога живог, удостојившем ме недостојног Божанствена Твоја слова и глас Светог Јеванђеља Твога слушати; овим Твојим владичанским гласом укрепи ме да у покајању ноћ живота овог прођем, од сваког ме напада злобе видљивих и невидљивих непријатеља избављајући; јер си једини силан, и царујеш у векове. Амин.
Подржите нас
Zadnje teme
» Вторник шестый по Пасце. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Pon Jun 10, 2013 7:40 pm

» Понедельник шестый по Пасце. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Ned Jun 09, 2013 7:53 pm

» Неделя шестая по Пасце, о слепом. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Sub Jun 08, 2013 11:57 pm

» Суббота 5-я по Пасхе. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Sub Jun 08, 2013 3:11 pm

» Пяток 5-й по Пасце. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Čet Jun 06, 2013 7:22 pm

» Четверток 5-й по Пасце. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Sre Jun 05, 2013 7:05 pm

» Среда 5-я по Пасхе. Отдание праздника Преполовения Пятидесятницы. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Uto Jun 04, 2013 7:05 pm

» Вторник 5-й по Пасце. ЦСл.
Уторак пете седмице Великог Поста Emptyod Марусєвіч Pon Jun 03, 2013 7:21 pm

statcounter

Уторак пете седмице Великог Поста

Ići dole 
2 posters
AutorPoruka
Марусєвіч
Admin
Марусєвіч

Broj poruka : 1565
Datum upisa : 02.12.2008

Уторак пете седмице Великог Поста Empty
PočaljiNaslov: Уторак пете седмице Великог Поста   Уторак пете седмице Великог Поста EmptyPon Mar 30, 2009 5:22 pm

На 6-м часу:

Ис. XL, 18-31.

Овако говори Господ: С ким ћете дакле изједначити Бога? И коме ћете Га уподобити? 19. Уметник лије лик, и златар га позлаћује, и верижице сребрне лије. 20. А ко је сиромах, те нема шта принети, бира дрво које не труне, и тражи вештог уметника да начини резан лик, који се не помиче. 21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских? 22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан. 23. Он обраћа кнезове у ништа, судије земаљске чини да су као таштина. 24. Као да нису посађени ни посејани, и као да им се стабло није укоренило у земљи, чим дуне на њих, посахну, и вихор као плеву разнесе их. 25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети. 26. Подигните горе очи своје и видите; ко је то створио? Ко изводи војску свега тога на број и зове свако по имену, и велике ради силе Његове и јаке моћи не изостаје ниједно? 27. Зашто говориш, Јакове, и кажеш, Израиљу: Сакривен је пут мој од Господа, и ствар моја не излази пред Бога мог? 28. Не знаш ли? Ниси ли чуо да Бог вечни Господ, који је створио крајеве земаљске, не сустаје нити се утруђује? Разуму Његовом нема мере. 29. Он даје снагу уморном, и нејаком умножава крепост. 30. Деца се море и сустају, и младићи падају; 31. Али који се надају Господу, добијају нову снагу, подижу се на крилима као орлови, трче и не сустају, ходе и не море се.

На веч.:

Пост. XV, 1-15.

Дође Авраму реч Господња у виђењу ноћном, говорећи: Не бој се, Авраме, ја сам ти штит, и плата је твоја врло велика. 2. А Аврам рече Господе, Господе, шта ћеш ми дати кад живим без деце, а па коме ће остати моја кућа то је Елијезер овај Дамаштанин? 3. Још рече Аврам: Ето мени ниси дао порода, па ће слуга рођен у кући мојој бити мој наследник. 4. А гле, Господ му проговори: Неће тај бити наследник твој, него који ће изаћи од тебе тај ће ти бити наследник. 5. Па га изведе напоље и рече му: Погледај на небо и преброј звезде, ако их можеш пребројати. И рече му: Тако ће ти бити семе твоје. 6. И поверова Аврам Богу, а Он му прими то у правду. 7. И рече му: Ја сам Господ, који те изведох из Ура халдејског да ти дам земљу ову да буде твоја. 8. А он рече: Господе, Господе, по чему ћу познати да ће бити моја? 9. И рече му: Принеси ми јуницу од три године и козу од три године и овна од три године и грлицу и голупче. 10. И он узе све то, и расече на поле, и метну све поле једну према другој; али не расече птице. 11. А птице слетаху на те мртве животиње; а Аврам их одгонише. 12. А кад сунце беше на заласку, ухвати Аврама тврд сан, и гле, страх и мрак велик обузе га. 13. И Господ рече Авраму: Знај зацело да ће семе твоје бити дошљаци у земљи туђој, па ће јој служити, и она ће их мучити четири стотине година. 14. Али ћу судити и народу коме ће служити; а после ће они изаћи с великим благом. 15. А ти ћеш отићи к оцима својим у миру, и бићеш погребен у доброј старости.

Прич. XV, 7-19.

Усне мудрих људи сеју знање, а срце безумничко не чини тако. 8. Жртва је безбожничка гад Господу, а молитва праведних угодна Му је. 9. Гад је Господу пут безбожников; а ко иде за правдом, њега љуби. 10. Карање је зло ономе ко оставља пут; који мрзи на укор, умреће. 11. Пакао је и погибао пред Господом, а камоли срца синова човечијих. 12. Подсмевач не љуби оног ко га кори, нити иде к мудрима. 13. Весело срце весели лице, а жалост у срцу обара дух. 14. Срце разумно тражи знање, а уста безумних људи наслађују се безумљем. 15. Сви су дани невољникови зли; а ко је веселог срца, на гозби је једнако. 16. Боље је мало са страхом Господњим него велико благо с немиром. 17. Боље је јело од зеља где је љубав него од вола угојена где је мржња. 18. Човек гневљив замеће распру; а ко је спор на гнев, утишава свађу. 19. Пут је лењога као ограда од трња, а стаза је праведних насута.

Уторак пете седмице Великог Поста Zivot-avrama-i-sare-1

Ако вам се ова порука допада подржите наш рејтинг кликом на банер: Уторак пете седмице Великог Поста Sr-88x31-blue1

Poslednji put izmenio Марусєвіч dana Ned Apr 14, 2013 7:33 pm, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 904
Datum upisa : 01.12.2008
Godina : 49

PočaljiNaslov: Re: Уторак пете седмице Великог Поста   Уторак пете седмице Великог Поста EmptyUto Mar 31, 2009 7:08 pm

Текст са папарелним местима

На шестом часу

Иса. (40:18-31)

18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?
Дела 17:29

19. Уметник лије лик, и златар га позлаћује, и верижице сребрне лије.
Јер. 10:9

20. А ко је сиромах, те нема шта принети, бира дрво које не труне, и тражи вештог уметника да начини резан лик, који се не помиче.
Иса. 46:7, Јер. 10:4

21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
Псал. 19:1, Иса. 37:26, Дела 14:17, Рим. 1:19

22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.
1 Мој. 1:1, 1 Мој. 1:6, Јов 9:8, Псал. 104:2, Јер. 10:12

23. Он обраћа кнезове у ништа, судије земаљске чини да су као таштина.
Јов 12:21

24. Као да нису посађени ни посејани, и као да им се стабло није укоренило у земљи, чим дуне на њих, посахну, и вихор као плеву разнесе их.
Иса. 40:7

25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.
5 Мој. 4:15, Иса. 40:18, Дела 17:24

26. Подигните горе очи своје и видите; ко је то створио? Ко изводи војску свега тога на број и зове свако по имену, и велике ради силе Његове и јаке моћи не изостаје ниједно?
Псал. 147:4, Иса. 51:6

27. Зашто говориш, Јакове, и кажеш, Израиљу: Сакривен је пут мој од Господа, и ствар моја не излази пред Бога мог?

28. Не знаш ли? Ниси ли чуо да Бог вечни Господ, који је створио крајеве земаљске, не сустаје нити се утруђује? Разуму Његовом нема мере.
Рим. 11:33

29. Он даје снагу уморном, и нејаком умножава крепост.
Суд. 15:19

30. Деца се море и сустају, и младићи падају;
Јер. 48:15, Јер. 49:26, Јер. 50:30, Плач 1:15, Амос 8:13

31. Али који се надају Господу, добијају нову снагу, подижу се на крилима као орлови, трче и не сустају, ходе и не море се.
Јов 17:9, Псал. 25:3, Иса. 8:17, Јер. 48:15, Плач 3:25, Мар. 9:29, 2 Кор. 4:8, 2 Кор. 4:16
Nazad na vrh Ići dole
https://danasnjazacala.forumsr.com
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: Уторак пете седмице Великог Поста   Уторак пете седмице Великог Поста EmptyUto Mar 31, 2009 7:13 pm

На вечерњој служби:

Пост. (15:1-15)

1. После ових ствари дође Авраму реч Господња у утвари говорећи: Не бој се, Авраме, ја сам ти штит, и плата је твоја врло велика.
1 Мој. 46:2, Псал. 58:11, Псал. 84:9, Псал. 84:11, Иса. 41:10, Јевр. 11:6

2. А Аврам рече Господе, Господе, шта ћеш ми дати кад живим без деце, а па коме ће остати моја кућа то је Елијезер овај Дамаштанин?

3. Још рече Аврам: Ето мени ниси дао порода, па ће слуга рођен у кући мојој бити мој наследник.
Проп. 2:7

4. А гле, Господ му проговори: Неће тај бити наследник твој, него који ће изаћи од тебе тај ће ти бити наследник.
1 Мој. 17:16, 2 Сам. 7:12

5. Па га изведе напоље и рече му: Погледај на небо и преброј звезде, ако их можеш пребројати. И рече му: Тако ће ти бити семе твоје.
1 Цар. 3:8, Јов 35:5, Псал. 147:4

6. И поверова Аврам Богу, а Он му прими то у правду.
Псал. 106:31, Рим. 4:3, Рим. 4:20, Гал. 3:6

7. И рече му: Ја сам Господ, који те изведох из Ура халдејског да ти дам земљу ову да буде твоја.
Дела 7:2

8. А он рече: Господе, Господе, по чему ћу познати да ће бити моја?
Суд. 6:36, 1 Сам. 14:9, 2 Цар. 20:8, Лука 1:18

9. И рече му: Принеси ми јуницу од три године и козу од три године и овна од три године и грлицу и голупче.

10. И он узе све то, и расече на поле, и метну све поле једну према другој; али не расече птице.
3 Мој. 1:17, Јер. 34:18

11. А птице слетаху на те мртве животиње; а Аврам их одгонише.

12. А кад сунце беше на заласку, ухвати Аврама тврд сан, и гле, страх и мрак велик обузе га.
1 Мој. 2:21, Иса. 50:10

13. И Господ рече Авраму: Знај зацело да ће семе твоје бити дошљаци у земљи туђој, па ће јој служити, и она ће их мучити четири стотине година.
2 Мој. 1:1, 2 Мој. 1:11, 2 Мој. 12:40, Дела 7:6

14. Али ћу судити и народу коме ће служити; а после ће они изаћи с великим благом.
2 Мој. 2:24, 2 Мој. 3:22, 2 Мој. 6:6, 2 Мој. 7:14

15. А ти ћеш отићи к оцима својим у миру, и бићеш погребен у доброј старости.
1 Мој. 25:8, Јов 5:26

Poslednji izmenio Admin dana Uto Mar 31, 2009 7:18 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Admin
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: Уторак пете седмице Великог Поста   Уторак пете седмице Великог Поста EmptyUto Mar 31, 2009 7:17 pm

Приче (15:7-19)

7. Усне мудрих људи сеју знање, а срце безумничко не чини тако.

8. Жртва је безбожничка гад Господу, а молитва праведних угодна Му је.
Иса. 61:8, Јер. 6:20, Ос. 5:6, Амос 5:21, Амос 5:22, Лука 18:11

9. Гад је Господу пут безбожников; а ко иде за правдом, њега љуби.
Приче 21:21, Иса. 51:1, Иса. 51:7, 1 Тим. 6:11

10. Карање је зло ономе ко оставља пут; који мрзи на укор, умреће.

11. Пакао је и погибао пред Господом, а камоли срца синова човечијих.
Јован 2:24, Дела 1:24

12. Подсмевач не љуби оног ко га кори, нити иде к мудрима.

13. Весело срце весели лице, а жалост у срцу обара дух.
Нем. 2:2, Приче 18:14

14. Срце разумно тражи знање, а уста безумних људи наслађују се безумљем.

15. Сви су дани невољникови зли; а ко је веселог срца, на гозби је једнако.

16. Боље је мало са страхом Господњим него велико благо с немиром.
Приче 16:8, Проп. 4:6, 1 Тим. 6:6

17. Боље је јело од зеља где је љубав него од вола угојена где је мржња.

18. Човек гневљив замеће распру; а ко је спор на гнев, утишава свађу.

19. Пут је лењога као ограда од трња, а стаза је праведних насута.
Nazad na vrh Ići dole
Марусєвіч
Admin
Марусєвіч

Broj poruka : 1565
Datum upisa : 02.12.2008

PočaljiNaslov: Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години   Уторак пете седмице Великог Поста EmptyPon Apr 04, 2011 1:15 pm

Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години

Пакао и погибао су [откривени] пред Господом, а камоли срца синова човечијих (Прич.15,11). А грешник мисли да га нико не види и, сакривајући се од људских очију ноћном тамом или пустим местом, сматра да га нико не примећује. Но, око Божије је све видело; и анђео хранитељ и савест су били сведоци. Једног дана ћеш стати на Суд и тада ће се све сакривено изнети на видело. Биће изведени непоткупљиви сведоци - и ти ћеш умукнути. Приговори неће моћи да се стављају. Једино средство да се избегне таква крајња опасност јесте - покајање. А врата ка њему су увек отворена. Пожури да уђеш док још није дошао час, време чијег доласка је неизвесно, и који ће означити крај твојим гресима и свакој нади на помиловање.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Уторак пете седмице Великог Поста   Уторак пете седмице Великог Поста Empty

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Среда пете седмице Великог Поста
» Четвртак пете седмице Великог Поста
» Петак пете седмице Великог Поста
» Понедељак пете седмице Великог Поста
» Уторак прве седмице Великог Поста

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
СЛОВО — Данашња зачала - Daily Bible reading - Ежедневные Евангельские чтения :: Читања из Старог Завета :: Паримије - Недеља сиропусна и Велики пост :: Седмица пета Великог Поста-
Skoči na: