Изласка читање.
Рече Господ Мојсију говорећи: Посвети ми сваког првенца, шта год отвара материцу у синова Израиљевих, и од људи и од стоке; јер је моје. И Мојсије рече народу: Памтите овај дан, у који изиђосте из Египта, из дома ропског, јер вас руком крепком изведе Господ оданде; нека се дакле не једе ништа с квасцем: и држите закон Његов. 11. И кад те уведе Господ у земљу хананејску, као што се заклео теби и твојим оцима, одвајаћеш Господу шта год отвара материцу, и од стоке твоје шта год отвара материцу, шта је мушко, да буде Господу. А кад те запита син твој унапред говорећи: Шта је то? Реци му: Руком крепком изведе нас Господ из земље египатске, из дома ропског. Јер кад отврдну Фараон, те нас не хте пустити, поби Господ све првенце у земљи египатској од првенца човечјег до првенца од стоке; зато приносим Господу све мушко што отвара материцу, а сваког првенца синова својих избавићу. И биће ти знамење непоколебљиво пред очима твојим. Јер тако рече Господ Бог Сведржитељ: прворођене од синова твојих даћеш ми. И да буде, сваки пут кад се роди мушко, у осми дан нека се обреже дете. И тридесет три дана да не уђе у светилиште свештенику, док се не испуне дани очишћења. А после овог, нека принесе Господу јагње од године, непорочно, за жртву паљеницу, и голупче или грлицу пред врата шатора од састанка, светитељу. Или, уместо њих, два голубића, или две грлице, и помолиће се за њега свештеник. Јер су Ми откуп, од свих синова Израиљевих, и примих их и осветих их Себи, уместо прворођених египатских, у дан када поразих сваког првенца у земљу египатској, од човека до животиње - рече Бог Вишњи, Свети Израиљев.
Пророштва Исаијиног читање.
Године које умре цар Озија видех Господа где седи на престолу високом и издигнутом, и скут Му испуњаваше цркву. Серафими стајаху више Њега, сваки их имаше шест крила: двема заклањаше лице своје и двема заклањаше ноге своје, а двема летеше. И викаху један другом говорећи: Свет, свет, свет је Господ над војскама; пуна је сва земља славе Његове. И задрмаше се прагови на вратима од гласа којим викаху, и дом се напуни дима. И рекох: Јао мени! Погибох, јер сам човек нечистих усана, и живим усред народа нечистих усана, јер Цара Господа над војскама видех својим очима. А један од серафима долете к мени држећи у руци жив угљен, који узе с олтара клештима, и дотаче се уста мојих, и рече: Ево, ово се дотаче уста твојих, и безакоње твоје узе се, и грех твој очисти се. Потом чух глас Господњи где рече: Кога ћу послати? И ко ће нам ићи? А ја рекох: Ево мене, пошаљи мене. А Он рече: Иди, и реци том народу: Слушајте али нећете разумети, гледајте али нећете познати. Учини да одебља срце том народу и уши да им отежају, и очи им затвори, да не виде очима својим и ушима својим да не чују и срцем својим да не разумеју и не обрате се и не исцеле. А ја рекох: Докле, Господе? А Он рече: Докле не опусте градови да буду без становника и куће да буду без људи, и земља докле сасвим не опусти, и докле Господ оправи далеко људе и буде сама пустош у земљи. И после овога, продужиће Бог људе, и умножиће се преостали на земљи.
Пророштва Исаијиног читање
Гле, Господ седећи на облаку лаком доћи ће у Египат; и затрешће се од Њега идоли египатски, и срце ће се растопити у Египћанима. И помешће се дух у њима, и намеру њихову разориће. И предаћу Египат у руке господарима, јер овако вели Господ, Владика Свети над војскама. Пију Египћани воду што је при мору, река ће пресахнути и засушити се. Овако говори Господ: где су сада мудраци твоји? Нека ти возвесте, и нека ти кажу, шта је наумио за Египат Господ над војскама. У дан онај биће Египћани у страху и трепету, од руке Господа над војскама, којем ће замахнути на њих. И биће олтар Господњи у земљи египатској, и споменик Његов на међама њиховим. И биће знак и сведочанство вавијек Господу над војскама, у земљи египатској, кад стану вапити ка Господу, Он ће им послати човека да их избави. И биће познат Господ Египћанима, и познаће Египћани Господа у то време, и служиће Му жртвама и даровима, и заветоваће завете Господу, и извршаваће.