Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
| МОЛИТВА ПРЕ ЧИТАЊА СВЕТОГ ПИСМАУзасјај у срцима нашим, Човекољупче Господе, Твог богопознања нетрулежну светлост, и мисаоне наше отвори очи за разумевање јеванђелске проповеди Твоје, уметни у нас и страх блажених заповести Твојих, да бисмо, сатрвши све похоте телесне, духовно поживели, и благоугађајући Теби све мислили и чинили. Јер си Ти просвећење душа и тела наших, Христе Боже, и Теби славу узносимо, са Беспочетним Твојим Оцем и Свесветим, и Благим, и Животворним Твојим Духом, сада, и увек, и у векове векова. Амин. |
| MОЛИТВА ПОСЛЕ ЧИТАЊА СВЕТОГ ПИСМАСлава Теби, Царе и Господе, Сине Бога живог, удостојившем ме недостојног Божанствена Твоја слова и глас Светог Јеванђеља Твога слушати; овим Твојим владичанским гласом укрепи ме да у покајању ноћ живота овог прођем, од сваког ме напада злобе видљивих и невидљивих непријатеља избављајући; јер си једини силан, и царујеш у векове. Амин. |
Подржите нас |
|
|
| 24.6. (7.7.) - Рождество честного славного Пророка, Предтечи и Крестителя Господня Иоанна. | |
| | Autor | Poruka |
---|
Машенька
Broj poruka : 540 Points : 1042 Reputation : 0 Datum upisa : 05.03.2011
| Naslov: 24.6. (7.7.) - Рождество честного славного Пророка, Предтечи и Крестителя Господня Иоанна. Sre Jul 06, 2011 9:51 pm | |
| Рождество честного славного Пророка, Предтечи и Крестителя Господня Иоанна
Быт 17:15–17,19; 18:11–14; 21:1–2, 4–8. Рече Бог Аврааму: а Сару жену своју не зови је више Сàра него нека јој буде име Сáрра. И ја ћу је благословити, и даћу ти сина од ње; благословићу је, и биће мати многим народима, и цареви народима изаћи ће од ње. Тада паде Авраам ничице, и насмија се говорећи у срцу својем: еда ће се човјеку од сто година родити син? и и? еда ће жена од деведесет година родити? И Авраам рече Богу: нека жив буде Исмаило пред тобом! И рече Бог: заиста Сарра жена твоја родиће ти сина, и надјећеш му име Исак; и поставићу завјет свој с њим да буде завјет вјечан сјемену његову након њега. А Авраам и Сарра бијаху стари и временити, и у Сарре бјеше престало што бива у жена. Зато се насмија Сарра у себи говорећи: пошто сам остарјела, сад ли ће ми доћи радост? а и господар ми је стар. Тада рече Господ Аврааму: што се смије Сарра говорећи: истина ли је да ћу родити кад сам остарјела? Има ли што тешко Господу? До године у ово доба опет ћу доћи к теби, а Сарра ће имати сина. И Господ походи у, као што бјеше рекао, и учини Господ и као што бјеше казао. Јер затрудње и роди Сарра Аврааму сина у старости његовој у исто вријеме кад каза Господ. И обреза Авраам сина својега Исака кад би од осам дана, као што му заповједи Бог. А Аврааму бјеше сто година кад му се роди син Исак. А Сарра рече: Бог ми учини смијех; ко год чује, смијаће ми се. И рече: ко би рекао Аврааму да ће Сарра дојити дјецу? ипак му родих сина у старости његовој. А кад дијете дорасте да се одбије од дојке, учини Авраам велику гозбу онај дан кад одбише Исака од дојке. | Рече Бог Аврааму: Сара жена твоя не наречется имя ей Сара, но Сарра будет имя ей. Благословлю же ю, и дам тебе от нея чадо и благословлю е, и будет во языки, и царие язык от него изыдут. И паде Аврам на лице своем, и рече в мысли своей: аще столетну родится сын? и Сарра девятьдесят лет сущи, родит? Рече же Бог Аврааму: ей, се Сарра жена твоя родит тебе сына, и наречеши имя ему Исаак. И положу завет мой к нему, в завет вечен. Авраам же и Сарра престаревшася во днех. Возсмея же ся Сарра в себе глаголющи: не у ми бысть даже до ныне, господин же мой стар. И рече Господь Бог Аврааму: что яко возсмеяся Сарра в себе, глаголющи, убо воистинну ли рожду? аз же состарехся? еда не возможет от Бога всяк глагол? И Господь Бог посети Сарру, якоже глагола: И заченши роди Аврааму сына в старости, якоже глагола ему Господь Бог. Обреза же его в день осмый, якоже заповеда ему Господь Бог. И Авраам бяше лет ста, егда бысть ему Исаак сын его. Рече же Сарра: смех ми сотвори Господь Бог. Иже бо аще услышит, срадуется мне. И рече: кто возвестит Аврааму, яко сосцами питает отроча Сарра, яко родих отроча в старости моей, И возрасте отроча, и преста сосцами питатися. И сотвори Авраам учреждение велие, воньже день отдоися Исаак сын его. |
Суд 13:2–8, 13–14, 17–18, 21. У дане оне, бијаше један човјек од Сараје од племена синова Дановијех, по имену Маноје, и жена му бјеше нероткиња, и не рађаше. Тој жени јави се анђео Господњи и рече јој: гле, ти си сад нероткиња, и нијеси рађала; али ћеш затрудњети и родићеш сина. Него сада чувај се да не пијеш вина ни силовита пића, и да не једеш ништа нечисто. Јер гле, затрудњећеш, и родићеш сина, и бритва да не пријеђе по његовој глави, јер ће дијете бити назиреј Божји од утробе материне, и он ће почети избављати Израиља из руку Филистејских. И жена дође и рече мужу својему говорећи: човјек Божји дође к мени, и лице му бијаше као лице анђела Божијега, врло страшно; али га не запитах одакле је, нити ми он каза својега имена. Него ми рече: гле, ти ћеш затрудњети, и родићеш сина; зато сада не пиј вина ни силовита пића и не једи ништа нечисто; јер ће дијете бити назиреј Божји од утробе материне па до смрти. Тада се Маноје помоли Господу и рече: о Господе! нека опет дође к нама човјек Божји, којега си слао, да нас научи шта ћемо чинити с дјететом, кад се роди.А анђео Господњи рече Маноју: жена нека се чува од свега што сам јој казао. Нека не једе ништа што долази с винове лозе, и вина ни силовита пића нека не пије, и ништа нечисто нека не једе. Што сам јој заповједио све нека држи.Опет рече Маноје анђелу Господњему: како ти је име? да ти захвалимо кад се збуде што си рекао. А анђео Господњи одговори му: што питаш за име моје? Чудно је. И анђео се Господњи не јави више Маноју ни жени његовој. Тада Маноје разумје да је анђео Господњи. | Во дни оны, бысть муж от колена Данова, и имя ему Маное, и жена его неплоды, и не раждаше. И явися ангел Господень к жене, и рече к ней: се ты неплоды, и во чреве приимеши, и родиши сына. И ныне сохранися, не пий вина и сикера, и не яждь всяко нечисто: зане се ты во чреве приимеши, и родиши сына: и железо не взыдет на главу его, яко освященно Богу будет отроча из чрева. И прииде жена, и рече мужу своему, глаголющи: яко человек Божий прииде ко мне и видение его, яко видение ангела Божия светло зело. И рече: се во чреве приимеши, и родиши сына: и ныне не пий вина и сикера, и не яждь всяко нечисто: яко освященно Богу будет отроча из чрева, даже до дне смерти его. И помолися Маное Богу, и рече: ко мне Господи, человек Божий, егоже послал еси к нам, да приидет убо, и просветит нас, что сотворим отрочати раждающемуся? Прииде же ангел к Маною, и рече: от всех ихже рекох жене твоей да сохранится, елика исходят от винограда, да не яст: и вина и сикера да не пиет. И рече Маное ко ангелу Господню: что имя твое? да егда приидет глагол твой, прославим тя. И рече ему ангел Господень: вскую ты вопрошаеши имене моего? и то есть чудно. И не приложи ктому ангел Господень явитися к Маною и жене его.
|
Ис 40:1–3, 9; 41:17–18; 45:8; 48:20–21; 54:1 Тако говори Господ: Тјешите, тјешите народ мој, говори Бог ваш, Говорите Јерусалиму љубазно, и јављајте му да се навршио рок његов, да му се безакоње опростило, јер је примио из руке Господње двојином за све гријехе своје. Глас је некога који виче: приправите у пустињи пут Господњи, поравните у пустоши стазу Богу нашему. Изиди на високу гору, Сионе, који јављаш добре гласе; подигни силно глас свој, Јерусалиме, који јављаш добре гласе; подигни, не бој се. Кажи градовима Јудинијем: ево Бога вашега. Росите, небеса, озго, и облаци нека капљу правдом, нека се отвори земља и нека роди спасењем и заједно нека узрасте правда; ја Господ створих то. Изидите из Вавилона, бјежите од Хајдејаца; гласно пјевајући објављујте, казујте, разглашујте до крајева земаљских; реците: избави Господ слугу својега Јакова. Неће ожедњети кад их поведе преко пустиње; воду из стијене точиће им, јер ће расцијепити камен и потећи ће вода. Весели се, нероткињо која не рађаш, запјевај и покликни ти, која не трпиш мука од порођаја, јер пуста има више дјеце него ли она која има мужа, вели Господ. | Тако глаголет Господь: утешайте, утешайте люди моя, глаголет Бог, Священницы глаголите в сердцы Иерусалиму, умолите его, яко умножися смирение его: разрешися бо грех его, яко прият из руки Господни сугуба согрешения своя. Глас вопиющаго в пустыни: уготовайте путь Господень, правы творите стези Богу нашему. На гору высоку взыди, благовествуяй Сиону, возвышай крепостию глас свой, благовествуяй Иерусалиму. Вознесите, не бойтеся: Аз Господь Бог, Аз услышу убогих Израилев, и не оставлю тех. Но отверзу от гор реки, и посреде поля источники, сотворю пустыню в луг, и жаждущую землю во источники водныя. Да возвеселится небо свыше, и облацы да кропят правду: да возсияет земля, и да прозябнет милость, и правда да возсияет вкупе. Глас веселия возвестите, и услышано да будет, возвестите даже до конец земли. Глаголите, яко избави Господь раба Своего Иакова: и аще вжаждут в пустыни, источит им воду из камене. Возвеселися неплоды не раждающая, расторгни и возопий не болевшая, яко многа чада пустыя паче, нежели имущия мужа. |
| |
| | | | 24.6. (7.7.) - Рождество честного славного Пророка, Предтечи и Крестителя Господня Иоанна. | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |